PRESA ILI FIGARO ZA KOSU? ŠTA SVE TREBA DA ZNATE

Napisao sladja 08/12/2015 0 Komentar(a) Saveti,

 

U današnjem svetu gde je vremena sve manje, a očekuje se da je žena uvek nasmejana, našminkana, raspoložena, uredna, uspešna sve u svemu sređena od glave do pete, žene neretko traže prečice za ulepšavanje. Kada je kosa u pitanju to se uglavnom svodi na prekomerno izlaganje toploti, fen, presa za kosu, pegla, figaro za kosu... Kada se koriste svakodnevno, ovi aparati mogu poprilično da osuše kosu, te stoga je njoj preko potrebna zaštita.

 

Kako utiče presa za kosu na kvalitet vlasi?
Za početak razmislite o tipu usijanog aparata koji koristite. Da li je u pitanju profesionalni kvalitet poput onog iz frizerskih salona? Nešto iz parfimerije ili pak neki komercijalni brend? Redovna upotreba profesionalne prese može da ošteti Vašu kosu više od neke jeftine pegle iz supermarketa, što ne znači da i ona neće ostaviti posledice. Sledeće što treba da uzmete u obzir je Vaš tip kose, da li ćete presu da koristite da ukrotite svoje kovrdže ili da svoju talasastu kosu ispravite ili pak želite četku i feniranje potpuno da zaboravite i peglom da zagladite svoju kosu?

Svejedno da li je u pitanju presa ili figaro za kosu, važi isto: što je tanja dlaka, temperatura mora da bude najmanja. Što ne znači nužno da ukoliko imate gustu i debelu dlaku možete da pojačate temperaturu na maksimum, naprotiv ekstremno visoke temperature se gotovo nikad ne koriste.

 

Ljudska dlaka se sastoji od proteina keratina i vodoničnih veza. Kada koristite stajling alate za uvijanje ili ravnanje kose, oni skidaju prirodna ulja i proteine iz Vaše kose i razbijaju vodonične veze. Ustvari ovo kidanje vodoničnih veza je i razlog zašto Vam ovi alati omogućavaju da postignete izgled koji želite, da promenite teksturu kose i postignete zaglađenost ili talase.

Sva sreća pa danas svetski poznati brendovi vrlo dobro prate trendove i znaju tačno šta ženi treba, da izgleda besprekorno! Postoje preparati koje možete da naneste na mokru kosu pre upotrebe fena koji je možda malo jači kao i preparati koji se nanose na skroz osušenu kosu neposredno pred korišćenja prese. Oni mogu da budu u vidu losiona, spreja ili kreme, poenta je da štite kosu i do 230 stepeni, a da pri tom kosa ne bude slepljena, otežana i masna. Nešto više o tim preparatima možete pogledati ovde.

 

I pored sve zaštite ovoga sveta, ukoliko je presa Vaš najbolji prijatelj, posebno morate da obratite pažnju na negu prilikom pranja kose. Maska ili kondicioner namenjen hidrataciji bi bio pravi izbor. 

 

 

Srdačan pozdrav,

S.

Napiši komentar