FARBANJE KOSE - ISTORIJA BOJENJA

Napisao sladja 07/07/2015 0 Komentar(a) Informacije,

 

Zamislite svet samo sa brinetama u njemu.

 

Farbanje kose je drevna umetnost. U davna vremena, boja se izvlačila iz biljaka i minerala. Razvoj sintetičke boje datira još iz 1800-ih godina kada je otkrivena supstanca zvana  PPD (para-phenylenediamin) i od kako je otkriveno da ona učestvuje u kreiranju sintetičke boje. U isto vreme otkriveno je da hidrogen peroksid je nežnija i bezbednija komponenta u poređenju sa ostalim hemikalijama za posvetljivanje kose. Ova dva otkrića omogućila su francuskom hemičaru Eugene Schueller da kreira prvu komercijalnu boju za kosu, nazvao ju je Aureole. Ovaj proizvod je kasnije postao poznat pod nazivom L’Oreal. Kasnije, hemičar iz Njujorka razvio je boju za kosu koja probija kutikulu dlake. 

 

Tokom 20-ih mlade žene su menjale boju kose kako bi ona odgovarala njihovom stilu. Ovo je praćeno neizbežnim dramatičnim reakcijama u društvu  te je na bojenje kose bilo gledano sa velikim ne odobravanjem, a tokom 30tih smatrano je da samo žene lakog morala boje svoju kosu. Krajem 30ih sveopšte gledanje na farbanje je popustilo malo i boje za kosu su opet bile prihvaćene. Do 1950ih još uvek je vladala neka stigma među ženama, posebno kada je trebalo priznati da boje svoju kosu. Tek 70ih godina prošlog veka dolazi do potpune promene u stavu. Bojenje kose više nije bilo pravo koje ti omogućava da bojiš svoju kosu ne bi li pokrila sedu kosu u privatnosti svoga doma, već nagrada. L’oreal-ov slogan ‘’Zato što ja to zaslužujem’’ smelo je izjavio sa svaka žena ima pravo da izmeni sebe na bilo koji način na koji ona to želi.

 

Farbanje kose danas je multimilijaderska industrija koja podrazumeva korišćenje kako sintetičkih boja tako i onih na bazi biljaka. Konstantna istraživanja nastavljaju da kreiranju proizvode koji rade na molekularnom nivou kose.  Beskonačan niz profesionalnih boja može da se pronađe na današnjem tržištu, isto tako i nega koja prati bojenje.

 

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o bojama kroz brojeve:

3400 god.p.n.e. - Era u kojoj u Egipćani počeli da koriste kanu za kamufliranje sede kose

100god. – Rimski doktor je prepisao recept za crnu boju za kosu. Naučnici su pokušali ponovo da naprave isti 2006. godine i otkrili da zaista funkcioniše.

1860. god. – Približno godina kada je hidrogen peroksid otkriven kao sredstvo za posvetljivanje kose.

1907. god. – Godina kada je prva sintetička farba izmišljena.

20 – Broj minuta koliko morate kuvati smrkasne listove nevena da bi se napravila bojena tečnost koja daje crveno-zlatkaste pramenove kosi, tako tvrde travare.

1931. god. – Godina platinum plavuša, kada je Jean Harlow bila zvezda u filmu Platinum blonde.

1-2% - Procenat svetske populacije prirodno riđe kose.

1968. god. – Poslednja godina kada su Amerikanci bili u obavezi da navode boju kose u pasošu (ljudi su toliko često menjali boju kose da je ta informacija postala bezvredna).

51.000$ - iznos koji je jedan Australijski student dobio da sprovede istraživanje koje bi utvrdilo da li su plavuše zaista gluplje. 

 

Srdačan pozdrav,

S.

Napiši komentar