KAKO ODABRATI PRAVU FARBU ZA KOSU?

02/12/2018 0 Komentar(a) Saveti,Informacije,

 

Kada ste prvi put došle na ideju da ofarbate svoju kosu? Verujem da je to bilo sa recimo 13 godina, kada vam je to izgledalo kao neka magija, čak i jedan pramen da imate koji je druge boje u odnosu na vašu prirodnu sa pravom šnalicom za kosu bili biste zvezda školskog dvorišta, zar ne?
Neke od vas su i pokušale sa drugaricom, krišom, sakrivajući se od roditelja da budu frizeri na dan. Kupile ste farbu u marketu i bila je to neka prelepa plavuša, a vi ste posle 1h bili, najblaže verovatno, riđa Pipi dugačarapa :) Posle te trauma ofarbale ste se u tamno i furale taj friz godinama jer bojenje kose je babaroga za odrasle jel?


Možda pre nekoliko godina i jeste bilo ali danas uz veliki broj profesionalnih brendova, dobrih frizera, sjajnih how-to-videa, par dobrih saveta, svi možemo da imamo boju koju želimo. Bitno je da znate šta ne želite, da budete realnih očekivanja kada je konačni rezultat u pitanju i da ste spremni nakon farbanja da je negujete VIŠE nego ranije. Jer je bojena, a pogotovo posvetljena, kosa zahtevnija u odnosu na prirodnu. 
Sledeći bitan korak je izbor farbe za kosu – komercijalna/dragstorska ili profesionalna? Komercijalne farbe za kosu su uglavnom one koje se aktivno reklamiraju od strane svetskih zvezda na svim medijima. Ne bih rekla da one odlaze u drogeriju, kupuju farbu sa police i odlaze kući ne bi li je sami naneli. 


S druge strane boja sa kojom rade stilisti se sa razlogom zove profesionalna boja za kosu! Nega, pigmentacija, tekstura, miris, sastav, količina amonijaka, ph vrednost su drugačiji u odnosu na komercijalnu. Pigmentacija profesionalnih farbi za kosu je daleko ispred dragstorskih, koncentracija amonijaka je manja, i samim tim je zaključak - bolji rezultat i manje oštećenje kose. Dragstorske farbe su najčešće lošeg kvaliteta, slabe pigmentacije, jeftinog sastava, a nijanse su potpuno nepouzdane. Zbog veće koncentracije amonijaka u njima, dragstorske boje imaju pH nivo čak preko 11. Prirodni pH nivo kose je od 4,5 do 5,5 i to je optimalni nivo kojem se teži kad je nega kose u pitanju. Profesionalne boje imaju pH nivo od 7 do 9 u zavisnosti od toga da li je u pitanju semi ili permanentna boja.


Na našem portal možete pronaći PROFESIONALNE FARBE ZA KOSU velikog broja svetskih brendova, javite nam se za konsultaciju i savet za odabir pravog tona! 

 

S.

Napiši komentar