Opadanje kose posle porođaja

Napisao Saša Rebić 18/06/2020 0 Komentar(a)

Trudnoću ne zovu bez razloga i “drugo stanje”. Ona je period velikih hormonskih promena u našem telu, što ostavlja posledice po fizički izgled. Od naglog povećanja volumena kože u regiji stomaka i grudi, koja često može da za rezultat ima pucanje kože i stvaranje strija, do promena kao što je opadanje kose posle porođaja, nuspojave trudnoće nešto su sa čim se bore mnoge žene.

Gubitak kose posle porođaja porođaja dolazi udružen sa ispucalim krajevima, smanjenjem volumena, sjaja i suvom kosom tokom trudnoće.

Interesantno je da ove promene u kvalitetu kose tokom trudnoće variraju od žene do žene i menja

Trudna devojka gleda u stomak

Životni proces svake dlak na našoj glavi (i telu) prolazi kroz tri faze:

  • Faza rasta (anagenska faza) u kojoj se nalazi 85% do 95% vlasi na našoj glavi u svakom trenutku
  • Završetak aktivnog rasta vlasi - katagenska faza - u kojoj se nalazi oko 5% do 15% dlaka naše kose
  • Faza odumiranja vlasi koja rezultira opadanjem kose (telogenska faza)

Gubitak kose, kao i njeno obnavljanje prirodne su i učestale pojave. Svakodnevno gubimo između 50 i 150 dlaka po vlasištu. Faza “odmora” dlake u katagenskoj fazi u uobičajenim uslovima traje 2 do 3 nedelje, nakon čega rast novih dlaka stimuliše opadanje starih.

Ipak, tokom trudnoće, povećanje količine hormona estrogena utiče na folikul dlake tako da on ostaje u fazi rasta (anagenoj fazi) duže nego obično, što rezultira promenom dinamike i trajanja ostalih faza i ubrzanim gubitkom kose posle porođaja.

Objasnićemo promene na kosi tokom trudnoće i izazivače opadanja kose posle porođaja, kao i načine da ovu nemilu pojavu predupredimo.

Promene na kosi tokom trudnoće

Usled povećanog nivoa estrogena i dužeg trajanja procesa rasta kose te manjeg opadanja vlasi od uobičajenog, u periodu od 15 nedelja trudnoće većina žena susreće se sa prvom promenom na kosi usled trudnoće. Kosa u ovom periodu postaje gušća nego obično.

Sa druge strane, manji broj žena doživljava obrnut problem - kosa im postaje ređa i opada tokom trudnoće. Opadanje u ovoj fazi je ređe i najčešće nastaje kod rizičnijih trudnoća, kada se žene suočavaju sa hormonskim disbalansom, i smanjenjem količine estrogena. Ovo može biti i posledica prestanka korišćenja kontraceptivnih pilula ili pojedinih specifičnih prenatalnih problema.

Iako kosa najčešće tokom trudnoće postaje gušća i neretko dobija drugačiju teksturu, ovo je samo posledica toga što nam ne opada jednaka količina kose kao u drugim životnim fazama usled udruženog rada estrogena i progesterona.

Čest problem trudnica je veće zamašćivanje temena i vlasišta kose. Masna kosa posledica je fluktuacija nivoa androgena i povećanog lučenja sebuma. Ovo rezultira težem uređivanju i raščešljavanju kose, pa može biti frustrirajuće za mnoge trudnice.

Sa druge strane, kosa tokom trudnoće može postati i suvlja. Ovo se dešava jer telo ponekad zbog naglih promena ne stiže da dovoljno stimuliše lojne žlezde da luče sebum. Razlog takođe može biti i u tome da naš stari šampon ili regenerator ne odgovaraju trudničkoj kosi, pa je dobra ideja promeniti brend proizvoda koji koristimo.

S obzirom na činjenicu da nam se bazalna temperatura tela tokom trudnoće povećava, toplota može stimulisati folikule naše kose da ostanu otvoreni. Ovo kao posledicu ima povećanje naelektrisanje i veće upijanje vlage iz vazduha, zbog čega je kosu teže održati urednom.

Ispucali krajevi i slaba kosa takođe se javljaju kod određenog broja trudnica, i mogu ukazivati na nedovoljni unos nekog važnog nutrijenta. Suficijencija proteina u telu najčešće rezultira ispucalom kosom.

Gubljenje kose nakon porođaja

Opadanje kose posle porođaja jedna je od najintenzivnijih posledica po kosu, nastalih usled hormonskih promena tela. Kod nekih žena ovaj problem javlja se odmah nakon porođaja, dok se kod drugih javlja tek kada prestanu da doje. Do opadanja kose dolazi onda kada se nivo estrogena koji je bio povećan tokom trudnoće vrati na uobičajen, pa kosa koja je dugo bila u fazi rasta prerano prelazi iz faze stagnacije u fazu opadanja.

Ovome doprinosi i prolaktin, hormon odgovoran za produkciju mleka.

Sam proces opadanja intenzivan je do četvrtog meseca nakon porođaja. U uobičajene šablone rasta i faze razvoja dlake majke se vraćaju najkasnije 12 meseci nakon porođaja. Opadanje kose može biti izrazito neprijatno iskustvo, a kod nekih žena je ono toliko intenzivno da kosa opada u pramenovima. Ovo može prouzrokovati pad samopouzdanja i anksioznost.

U ovim fazama važno je imati na umu da iako nam se čini da gubimo abnormalnu količinu kose, u pitanju je samo nakupljena količina kose koju nismo gubili tokom 9 meseci trudnoće.

Uzroci opadanja kose tokom i nakon trudnoće

Kao prvi i glavni razlog opadanja kose posle porođaja i njene promene tokom trudnoće lekari ističu hormonski disbalans, koji je nepredvidiv i na različite načine utiče na svakog pojedinca. Opadanje kose pod uticajem hormona nije uvek momentalno nakon porođaja. Telu je ponekad potrebno i do 3 meseca da reaguje na nagli pad hormona.

Kod određenog broja žena, osim hormona uzročnik opadanja kose je stres ili šok. Ovaj sindrom opadanja kose usled stresa stručno se naziva telogen effluvium. Uzroci stresa mogu biti i psihički i fizički, a nijednih ne manjka u trudnoći i nakon porođaja što uzrokuje da nam umesto prosečnih 100 dlaka dnevno opadne do čak 300. Kod nekih žena javlja se i opadanje kose koje ostavlja ćelave površine na glavi u pečatima.

U oba slučaja, gubitak kose nakon porođaja je samo privremen i kosa se obnavlja i vraća u svoje normalne faze.

U netipične uzročnike opadanja kose nakon porođaja spadaju zdravstveni problemi među kojima prednjači poremećaj tiroidne žlezde koji je teško uočiti tokom trudnoće. Ovo se, prema nekim statistikama dešava svega dvema ili trima od 100 trudnica, i praćeno je i drugim simptomima osim opadanja kose. Među njima su premor i zatvor. Problemi sa tiroidnom žlezdom dijagnostifikuju se analizom krvi.

U druge simptome spadaju i manjak gvožđa, čest kod trudnica, kao i određena specifična autoimuna oboljenja.

Prevencija i lečenje ove pojave

Gubitak kose posle porođaja prema rečima stručnjaka u najvećem procentu slučajeva ne zahteva poseban tretman i rešava se prirodnim putem nakon određenog vremena. U slučajevima kada je opadanje kose intenzivnije, lekari mogu prepisati određene suplemente ili sugerisati ishranu bogatu proteinima.

  • Izbalansirana ishrana osnova je brze regeneracije kose, sa posebnim akcentom na unos proteina i gvožđa.
  • Kada je u pitanju nega kose, preporučuju se šamponi bogati keratinom, i prirodna ulja poput ricinusovog koja podstiču rast.
  • Tokom pranja kose, preporučuje se nežna masaža i izbegavanje grupog povlačenja pramenova i raščešljavanja mokre kose.
  • Najbolje je u ovom periodu izbegavati frizure koje podrazumevaju stezanje kose, poput konjskog repa, punđi i pletenica.
  • Farbanje, peglanje i druge tretmane idealno je odložiti za nekoliko meseci kasnije.

Iako opadanje kose može prouzrokovati mnogo stresa mladim majkama, dobra vest je da je ovo stanje privremeno i ne ostavlja dugoročne posledice. Kosa će nam se vratiti u svoje prvobitno stanje kroz 9 do 12 meseci i rođendan svog mališana moći ćemo da proslavimo u svom punom sjaju.

Pravilna nega, zdrava ishrana i nedozvoljavanje sebi da upadnemo u paniku povodom novonastale situacije osnove su borbe protiv opadanja kose posle porođaja.

Napiši komentar