ZAŠTO KOSA OPADA?

Napisao sladja 16/07/2015 1 Komentar(a) Saveti,Informacije,

 

Istina je da muškarci češće gube kosu od žena, međutim opadanje, stanjivanje i gubljenje kose je takođe učestala pojava i kod lepšeg pola. Razlozi variraju od prostih i privremenih, kao nedostatak vitamina, do onih kompleksnijih kao što je ozbiljan zdravstveni problem. U oba slučaja postoji rešenje za tretiranje opadanja kose kako kod muškaraca tako i kod žena. Navodimo Vam nekoliko uobičajenih ali i ne toliko čestih razloga zbog kojih primećujete da Vam kosa opada.

 

Fizički i emotivni stres – bilo kakva fizička trauma, operacija, automobilska nesreća čak i grip, mogu da utiču na privremen gubitak kose. Često se ovaj tip opadanja kose naziva telogen effluvium. Kosa ima programirani životni ciklus: fazu rasta, faza mirovanja i faza opadanja. Kada imate jako stresan događaj, ciklus kose može da se poremeti te kosa brže prelazi u fazu opadanja. Obično se ovakav gubitak kose primeti 6 nedelja do 3 meseca nakon nekog stresnog događaja. 
 

Šta raditi? Dobra vest je da će kosa nastaviti da raste čim se Vaše telo oporavi.

Mi Vam preporučujemo Alfaparf Reconstruction liniju na bazi bambusa za intenzivnu terapiju koja iz dana u dan postepeno obnavlja Vašu kosu, vraća snagu i elastičnost.

 

Trudnoća – ovo je jedan vid fizičkog stresa od koje opada kosa (to i hormoni). Opadanje kose uzrokovano trudnoćom se najčešće primećuje nakon porođaja jer telo i organizam prođu kroz svojevrsnu traumu prilikom porođaja.
 

Šta raditi? Ako i doživite ovakav vid opadanja kose, budite sigurni da će kosa krenuti sa rastom u roku od nekoliko meseci.

Mi Vam preporučujemo Biolage fiberstrong šampon i regenerator na bazi bambusa za jačanje postojeće kose kako bi postala otpornija.

 

 

Previše vitamina A – preterivanje sa unosom suplemenata ili lekova koji sadrže povećan nivo vitamina A može izazvati gubitak kose. Preporučeni dnevni unos vitamina A je 5,000 IJ odnosno 1,5mg, za odrasle. Suplementi i dodaci ishrani mogu da sadrže od 2,500 do 10,000 IJ odnosno od 0,75mg do 3mg.
 

Šta raditi? Kada je unos viška vitamina A zaustavljen, kosa bi trebalo da nastavi sa normalnim daljim rastom.

Mi Vam preporučujemo L'Oreal professionnel naprednu tehnologiju, omogućava da se targetiraju određeni delovi kosi kako bi se obezbedili dugoročni rezultati. Sa širokom paletom proizvoda za svaki tip kose, Serie Expert pruža negujući zaštitu neophodnu da bi se postigao izgled lepe, negovane i zdrave kose.

 

Nedostatak proteina -   ukoliko ne unosite dovoljno proteina u svoju ishranu, Vaše telo može reagovati tako što će racionalizovati raspoređivanje proteina u organizmu i zaustaviti rast kose. To se može desiti oko dva do tri meseca nakon pada unosa proteina u organizam.
 

Šta raditi? Ima mnogo sjajnih izvora proteina uključujući ribu, meso i jaja čak i ukoliko ne jedete proizvode životinjskog porekla tu su grašak, kinoa, orasi, pasulj, tofu i sl.

Mi Vam preporučujemo Revlon-ovu Intragen liniju, podrazumeva širok asortiman proizvoda putem kojeg se na što efikasniji način prilagođavaju svim potrebama korisnika. Primećeno je da je gustina kose povećana za 22% i duplo je veća otpornost kose na opadanje.   

Muška ćelavost – oko dva od tri muškarca doživljavaju gubitak kose do 60. godine. Ovaj tip gubitka kose, izazvan je kombinacijom gena i muških hormona, obično sledi klasičan obrazac u kome se kosa povlači kod zalizaka praveći M oblik od kose na glavi.
 

Šta raditi? Postoje pojedini serumi koji mogu da pomažu na temenu glave, isto tako i tablete za oralnu upotrebu, transplantacija graftove kose je takođe opcija.

Revlon Intragen Anti hair loss šampon i tretman je specijalan kozmetički proizvod namenjen za prevenciju i negu preuranjenog opadanja kose. Ovaj tretman je pogodan kako za žene tako i za muškarce i može da se koristi sam ili u kombinaciji sa nekim drugi preparatom iz Intragen grupacije.

 

Naslednost – ženski obrazac gubitka kose odnosno nasledna ćelavost je ustvari ženska verzija muške ćelavosti. Ukoliko dolazite iz porodice gde žene u određenim godinama počnu da gube kosu, verovatno ćete i vi biti skloni tome. Za razliku od muškaraca, žene nemaju zaliske umesto toga one mogu u malom širem regionu primetiti stanjivanje kose.
 

Šta raditi? Kao i muškarci i žene mogu imati beneficije od seruma i ampula kako bi podstakli rast ili bar zadržali postojeću kosu kako ne bi opala.

Gorepomenuta Intragen kolekcija za opadanje kose je isto tako pogodna za ovaj tipa gubljenja kose.

 

Ženski hormoni – isto kao što i hormoni tokom trudnoće utiču na opadanje kose tako i promena ili prekidanje pilula za kontracepciju mogu isto. Promena hormonskog balansa koja se dešava tokom menopauze takođe može da utiče na gubitak kose.


Šta raditi? Konsultovati se sa doktorom o promeni tableta sa kontracepciju. Ukoliko prestane sa korišćenjem istih, opadanje kose je verovatno samo privremeno.

Preporučujemo Alfaparf Scalp eliksir, bogato Renovagenilom dobijem iz drveta breske, pomaže da koža temena povrati prirodnu sposobnost obnavljanja i regeneracije za specifične probleme (gubitak kose, perut i masno teme). Eliksir za obnavljanje i jačanje kose. Stimuliše dlaku direkno u jezgru, jača koren i daje sjaj. Sadrži Renovagenil koji oživljava skalp i stimuliše ćelije za obnavljanje.

 

Anemija – Skoro jedna od 10 žena od 20 do 49 godina je anemična odnosno ima nedostatak gvožđa (najčešći tip anemije), jedan od najjednostavnijih razloga opadanja kose.
 

Šta raditi? Jednostavan unos suplementa gvožđa bi trebao da reši problem.

Mi Vam preporučujemo Biolage fiberstrong šampon i regenerator na bazi bambusa za jačanje postojeće kose kako bi postala otpornija.

 

Hipotireoza – u pitanju je medicinski termin za nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu. Ova mala žlezda koja se nalazi u Vašem vratu proizvodi hormone koji su ključni za metabolizam kao i za rast i razvoj, a kada ne pumpa dovoljno hormona utiče i na opadanje kose.
 

Šta uraditi? Sintetički lekovi za štitnu žlezdu će rešiti problem, a kada se nivo hormona postavi u normalnu i kosa će prestati da opada.

Mi Vam preporučujemo Alfaparf Scalp šampon za masnu kosu, jer kosa u ovakvim slučajevima ima tendenciju da se češće masti. Sadrži ekstrakt biljke Buchu koja uspostavlja ravnotežu lojnog sekreta i redukuje ga. Sadrži Renovagenil koji oživljava skalp i stimuliše ćelije za obnavljanje.

 

Lupus – još jedna autoimuna bolest koja utiče na opadanje kose. Sopstveni imuni sistem napada zdrava tkiva.


Šta raditit?  Ukoliko je opadanje kose blago možete da ga kamuflirate sa novom frizurom.

Mi Vam preporučujemo S.O.S. calm šampon sa specifičnim aktivnim sastojcima koji štite, omekšavaju i vraćaju balans koži glave. Umirujući šampon specijalno dizajniran da smiri kožu glave. Svrab i iritacije postaju osetno manje. Kombinovati ga sa S.O.S. tretmanom. Antialergijski.

 

Drastičan gubitak težine – iznenadan gubitak na težini je fizička trauma koja može da uzrokuje proređivanje kose. Moguće je da gubitak kilaže stresira Vaše telo ili da neadekvatna ishrana utiče na nedostatak vitamina i minerala.

 

Šta raditi? Iznenadan gubitak kilograma šokira organizam što može da rezultira opadanjem kose u periodu od 6 meseci i onda bi sve trebalo da se vrati u normalu.

Preporučujemo Alfaparf Scalp šampon za slabu kosu koja je sklona opadanju. Sadrži ekstrakte grožđa, oraha, rukole i Renovagenil koji oživljava skalp i stimuliše ćelije za obnavljanje.

 

Prevelika upotreba styling preparata – jak stajling i tretmani za kosu tokom godina mogu da utiču na opadanje kose. Jakeo tanke i stegnute pletenice u redovima, kiseline za ispravljanje ili kovrdžanje kose ili bilo kakvi oštri hemijski procesi ili prevelika toplota. Upravo ove radnje utiču direktno na koren i Vaša kosa posle njih možda nikada ne poraste.
 

Šta raditi? Pored izbegavanja ovakvih tretmana i stajlinga, preporučuje se upotreba regeneratora nakon svakog šamponiranja, smanjite upotrebu prese i pegle i obavezno koristite termičku zaštitu prilikom upotreba istih.

Preporučujemo Vam upotrebu bilo kog profesionalnog (Revlon, Matrix, Biolage, Alfaparf, L'Oreal professionnel) šampona i regeneratora za obnavljanje kose i vraćanju živosti i elastičnosti kosi u dužini.

 

Sindrom policističnih jajnika – izazvan je hormonskom neravnotežom kada jajnici proizvode više muških hormona. Utiče na povećanje telesne težine, ciste na jajnicima, promene u menstruaciji, neplodnost, kao i opadanje i proređivanje kose.
 

Šta raditi? Tretiranjem hormonskog disbalansa pilulama za kontracepciju bi pomoglo da se  vrati organizam u normalnu pa samim tim i kosa.

S obzirom da može da se desi da dođe i do čestog mašćenja temena preporučujemo Vam Revlon Sebum balance šampon i tretman, šampon sa anti-seboreičnim agensima koji čiste kosu i kožu glave. Smanjuje proizvodnju sebuma. Koristite ga kako biste uspostavili ravnotežu temena glave. 

 

Srdačan pozdrav,

S.

 

 

1 Komentar(a)

Sasa:
05/12/2016, 10:33:11 PM, www.ahttransplantacijakose.com
Odgovori

Gubitak kose u velikoj meri ima svoju genetsku predispoziciju medjutim nije genetski faktor jedini koji utice na gubitak kose. U najvećem broju slučajeva uzrok gubitka kose kod muškaraca izaziva androgena alopecija. Ona nastaje dejstvom muškog hormona dihidrotestosterona (DHT) na folikule dlake glave. Osetljivost na DHT je izražen na gornjem delu kao i na prednjem delu temena glave dok je na bocnim delovima kao i zadnjem delu skoro neprimetana.

Napiši komentar