Arganovo ulje

Napisao Saša Rebić 21/07/2020 0 Komentar(a)

Arganovo ulje mnogi nazivaju i tečnim zlatom. Ono se proizvodi iz svežih semenki voća arganovog drveta koje raste u Maroku. Čisto arganovo ulje vekovima se koristi za pripremu hrane i kao kućni lek i sredstvo za negu kose i kože.

Poznato je i kao odličan sastojak u borbi protiv opadanja kose. Zbog svog širokog spektra zdravstvenih blagodeti i onih za lepotu kose, ono je danas česti sastojak kozmetičkih preparata.

Arganovo ulje zdravo je za kosu jer sadrži masne kiseline i moćne antioksidanse poput vitamina E.

Arganovo ulje sa stabljike u Maroku

Hidratacija i regeneracija

Masne kiseline prisutne u Arganovom ulju, među kojima prednjače oleinska i linolenska kiselina najbitniji su sastojci ovog ulja koji ga stavljaju u jedno od najčešće biranih sastojaka sredstava za hidrataciju i regeneraciju kose.

Oni kosu čine zaštićenijom i fleksibilnijom. Vitamin E koji dominira u ovom ulju takođe ima bitnu ulogu - on obezbeđuje tanki i masni sloj preko vlasi i skalpa kose, koji je dovoljno diskretan da je ne slepljuje, ali dovoljno snažan da je zaštiti od isušivanja ali i elektrostatičkog efekta koji je neprijatelj uredne frizure. Osim toga, on obezbeđuje sjaj kosi.

Zdravlje temena glave

Arganovo ulje ima protivupalna svojstva i deluje kao jak antioksidans što osim nege folikula dlake doprinosi i nezi kože - a pri upotrebi na kosi i skalpa glave. Ono pomaže u borbi protiv specifičnih stanja kože kao što su psorijaza i dermatitis.

Jedno naučno istraživanje dokazalo je čak i da je arganovo ulje jak antifungicid. Kako perut nastaje kao posledica dejstva gljivica na teme glave, ono može biti i odlično sredstvo za borbu protiv peruti.

Pomoć pri stilizovanju i farbanju kose

Masne kiseline središnjeg lanca u arganovom ulju imaju zaštitni efekat za folikul dlake što je od velike važnosti u zaštiti od oštećenja kose pri sušenju fenom za kosu, stilizovanju presom ili farbanju kose. Oleinska, linolenska i palmitinska kiselina arganovog ulja dodaju zaštitni film vlasi popravljajući njenu fleksibilnost što potpomaže stilizaciji kose i sprečava cepanje folikula vlasi tokom izlaganja jakim temperaturama.

Jedna studija iz 2013. godine dokazala je i da arganovo ulje smanjuje oštećenje kose nastalo farbanjem kose, koje se najčešće sprovodi agresivnim supstancama poput aluminijuma.

Zaštita od sunca

Marokanske žene koriste arganovo ulje već vekovima kako bi zaštitile svoju kožu od oštećenja od sunca i opekotina. Antioksidansni sastav ovog ulja štiti kožu od slobodnih radikala izazvanih UV zracima. Ovaj efekat primenjiv je i na folikule dlake i sprečava
isušivanje kose i bori se protiv toga da boja kose ne izbledi pri izlaganju jakoj radijaciji.

Borba sa opadanjem kose

Opadanje kose čest je problem i žena, kao i muškaraca. Studija napravljena 2010. godine dokazuje da arganovo ulje pospešuje rast kose zahvaljujući bogatstvu vitamina E kojeg sadrži u sebi. Ovaj moćni antioksidans deluje udružen sa hranljivim masnim kiselinama
hidrirajući kosu i produžavajući životni vek svake vlasi.

Povećanje volumena kose

Arganovo ulje može uticati i na povećanje volumena kose ukoliko ga u upotrebi kombinujemo sa sastojcima poput glicerina koji je zaslužan za vezivanje molekula vode te hidrataciju, kokamida MEA - napravljenog od masnih kiselina iz kokosovog ulja i biljnim
ekstraktima. Ovakvu kombinaciju sastojaka nude proizvodi brendova poput MaroccanOil u maskama i tretmanima koji omogućavaju briljantan sjaj, poslušnost i mekoću kose, ne opterećujući je. Šamponi i kondicioneri ovog sastava lake su formule, i pogodni su za bojenu kosu.

Najbolja arganova ulja za kosu

Kada kupujete arganovo ulje možete odabrati čisto stoprocentno ulje ili neke od sjajnih proizvoda na bazi arganovog ulja, poput onih koje proizvode brendovi kao što su MoroccanOil i Marrakesh.

MorrocanOil brend osnovan je 2008. godine u Izraelu od strane Carmen Tal.

Moroccanoil tretman za kosu

Svi MoroccanOil proizvodi od onih za čišćenje i regenerisanje do onih za stilizovanje i finiš – obogaćeni su uljem, što kosu ostavlja prirodno glatkom, sjajnom i zdravom, uz poboljšanu regeneraciju nakon svake upotrebe, a korisniku pružaju potpunu kontrolu nad kosom.

Brend Marrakesh proizvodi premijum liniju prirodnih proizvoda bez sulfata, parabena, veštačkih boja i alkohola. Proizvodi nisu testirani na životinjama. Brinu o životnom okruženju koristeći recikliranu ambalažu, a proizvode preparate za kosu od najčistijeg Marokanskog Arganovog ulja, koje kombinuju i sa uljem semena konoplje.

Tretmani od marokanskog arganovog ulja

Moroccanoil Treatment Original od 25 ml ili 100 ml, nanosimo na vlažnu ili suvu kosu. On znatno skraćuju vreme sušenja kose i tako omogućavaju lakše oblikovanje i poboljšavaju poslušnost kose.

Ukoliko sredstvo koristite na suvoj kosi, ona postaje vidljivo glatkija i manje se mrsi, a takođe je zaštićena od faktora spoljne sredine - UV sunčevih zraka i vetra.

Pre farbanja kose, tretmani se nanose direktno na suvu kosu kako bi izravnali porozna oštećenja i omogućili ravnomerno nanošenje boje. Benefiti tretmana od arganovog ulja su i zaštita kose od termičkih oštećenja kao i podsticaj elastičnosti kose.

Ovaj tretman postoji i za tanku kosu MoroccanOil light treatment. Light verzija je namenjena za tanku, tretiranu, oštećenu i nežnu obojenu kosu. Sadrži mnogo antioksidanasa, vitamina i proteina koji hrane kosu. 

Moroccanoil brend je prva potpisana originalna formula na bazi argan ulja koja je predstavljena na tržištu profesionalnih proizvoda za negu kose.

Šamponi i balzami od arganovog ulja

Brend Moroccanoil jedan je od onih koji imaju specijalnu formulaciju šampona za kosu koji sadrži arganovo ulje. Šamponi i balzami od ovog ulja predstavljaju svakodnevnu dubinsku negu kose i idealno je birati one koji ne sadrže štetne sulfate, parabene i fosfate.

Ovakvi šamponi štite bojenu kosu a namenjeni su i za oslabljenu i oštećenu kosu. Regeneratori i kondicioneri sa arganovim uljem revitaliziriraju kosu, čine je lakšom za oblikovanje i raščešljavanje. Brend Marrakesh proizvodi i regeneratore od arganovog ulja
specijalno namenjene bojenoj kosi, obogaćene i uljem semena suncokreta.

Maske za kosu od arganovog ulja

Maske za kosu od arganovog ulja pomažu da se izlomljene vlasi što pre regenerišu i obnove. One ojačavaju i vraćaju kosi elastičnost. Namenjene su kosi koja je oštećena različitim tretmanima poput blajhanja, čestog farbanja, izvlačenja pramenova, i kosi koja je oštećena usled korišćenja termičkih alata za kosu poput prese, uvijača i fena.

Maske ovog tipa brzo rekonstruišu kosu i pružaju joj oporavak. Maska radi tako što proteine postavlja direktno u samu srž oštećenog dela dlake , te kosa postaje vidno jača odmah nakon korišćenja.

Masku je idealno nanositi na isfrotiranu kosu, a potom je celom dužinom kose rasporediti uz pomoć četke ili češlja. Ostavite je da deluje na glavi 5 do 7 minuta, pa tek onda isperite.

Moroccanoil maske za kosu ne zahtevaju dodatno zagrevanje da bi adekvatno delovale. Temeljno isperite. Ako je vaš izbor Moroccanoil Restorative maska za kosu, treba je koristiti jednom nedeljno, a nakon dobijanja željenih rezultata smanjiti učestalost upotreba.

Arganovo ulje najbolji je proizvod za vas ukoliko želite da kosu zaštitite od sunca i drugih svakodnevnih oštećenja, redukujete lomljenje i cvetanje kose i učinite teme glave zdravim, a kosu bujnijom i sjajnijom.

Napiši komentar