BELLISSIMA SHOP
Korpa

Kreme za sunčanje

Štetno delovanje UV zraka

Postoje tri vrste UV zračenja, ali do nas stižu samo dve: UVA i UVB zraci (UVC zraci ne prolaze kroz atmosferu).

UVA zraci čine 95% svih zraka koji dolaze do nas, dovode do tamnjenja kože, ali i do značajnih oštećenja kože. Izlaganje UVA zracima ima kumulativan efekat i izaziva ozbiljna oštećenja, dok izlaganje UVB zracima pogađa samo površinu kože i izaziva crvenilo i opekotine. Kreme za sunčanje su jedan od glavnih oblika zaštite od UV zračenja...

Prekomerno izlaganje suncu u vreme kada je UVA i UVB zračenje jako dovodi do crvenila, opekotina i prevremenog starenja kože. Ukoliko se osoba dugo izlaže suncu bez zaštite može doći i do pojave tamnih fleka na najizloženijim delovima tela (licu, dekolteu i rukama).

Fotostarenje kože se, sem u pojavi karakterističnih tamnih fleka, ogleda i u gubitku elastičnosti kože i ranoj pojavi bora. Upotreba krema za sunčanje stoga ima važnu anti-aging ulogu.

Osim toga, kreme sa UV zaštitom mogu da vas sačuvaju od neprijatnog trpljenja bolova od opekotina, koje zaista umeju da pokvare odmor.

Krema kao zaštita od sunca

Zaštita od sunca u kremama za sunčanje se bazira na upotrebi mineralnih materija cink – oksid i titanijum – dioksid, koje imaju sposobnost da odbijaju štetno UV zračenje. Njihovim nanošenjem na kožu u obliku kreme sprečava se da štetni zraci prodiru u dublje slojeve kože.

Uspostavljaju fizičku barijeru koja se pokazala najefikasnijom i najbezbednijom za kožu. Pored minerala u kremama za sunčanje, neki proizvođači se u većoj meri okreću prirodi i jačanju odbrambenih mehanizama kože. To se postiže upotrebom prirodnih biljnih ulja maline, lešnika i još nekih ređih vrsta.

Prevencija melanoma

Kreme za sunčanje sa visokim nivoom zaštite su važne u prevenciji melanoma, najagresivnijeg karcinoma kože. Sastavni su deo preporuke dermatologa prilikom izlaganja suncu, naročito kod osoba koje imaju u porodici slučaj melanoma, svetao ten i oči, kao i osetljivu kožu.

Budući da je pojava melanoma u porastu poslednjih decenija, kao i indeksi UV zračenja, temu prevencije treba vrlo ozbiljno shvatiti. Kreme sa UV zaštitom treba upotrebljavati i kada niste na letovanju ili zimovanju, već svakodnevno na izloženim delovima tela.

Kremu za sunčanje treba nanositi više puta dnevno ukoliko se koža izlaže vodi, odnosno kad ste na letovanju. Izuzetak su kreme koje su otporne na vodu, ali njihova otpornost ne traje dugo.

Zaštitne kreme treba naneti ravnomerno na kožu, dobro utrljati i to bar dvadeset minuta pre izlaganja suncu da bi efekat zaštite bio potpun. Kada želite da uklonite kremu za sunčanje na kraju dana istuširajte se, a u nekim slučajevima može vam biti potrebno i sredstvo za skidanje šminke kod masnijih krema.

Najbolji sastojci u kremama za sunčanje

Prirodna biljna ulja koje sadrže kvalitetne kreme za sunčanje značajno doprinose nezi kože i borbi protiv slobodnih radikala nastalih sunčanjem. Bademovo, suncokretovo, jojobino i arganovo ulje doprinose umirenju kože i povećanju njene elastičnosti. Često kreme za sunčanje sadrže ekstrakte grožđa i druge komponente sa prirodnim vitaminom E koji je značajan anti – aging faktor.

Kada su u pitanju sastojci krema za sunčanje koje treba izbegavati to su: oxybenzini, octinoxati, avobenzoni i homosalate.

Kako izabrati kremu za sunčanje?

Ukoliko želite vrlo kvalitetnu zaštitu od sunca birajte preparate koji sadrže komponente za zaštitu šireg spektra, od UVA i UVB zračenja..

Osobe sa osetljivom i svetlom kožom treba da koriste kreme sa višim zaštitnim faktorom, 30- 50 SPF.

Ukoliko se pripremate za odlazak na more i znate da ćete provesti dosta vremena kupajući se u moru, birajte kreme za sunčanje na kojima je navedeno da su otporne na vodu (water resistant). Ove kreme u morskoj vodi mogu da se održe oko pola sata, nekad i duže.

Osobe koje planiraju zimovanje u ski centrima treba da izaberu kremu za sunčanje za kožu lica, koja se može nanositi na vrat i dekolte. Ove kreme obično sadrže jači faktor zaštite.

Prodavnica Bellissima pruža širok izbor najkvalitetnijih krema za sunčanje koje vam omogućavaju da bezbrižno uživate u vremenu provedenom na suncu.

Brend: TECNA
Kompletna multi-zaštita sa antioksidativnim delovanjem koja štiti od štetnog dejstva UV zraka, slobodnih radikala i zagađenja, održavajući kožu mladom, blistavom i ujednačenom. Krema za sunčanje sa ultra finom teksturom koja formira film na koži koji štiti kožu od foto-starenja, zagađenja i tamnih ..
4.099 RSD
Cena sa PDV-om:3.416 RSD
Prikazuje se 1 do 1 od 1 (1 strana)