BELLISSIMA SHOP
Korpa

Sapun

Sapun je jedan od najbitnijih preparata za održavanje higijene i dostupan je u tečnom i čvrstom obliku. Sapun u dodiru sa vodom omogućava da se rastvore supstance koje su inače nerasvorljive u vodi i tako se očisti koža, tkanina ili drugi predmeti.

Danas su sapuni po svom značaju i upotrebi daleko bliži kozmetičkim preparatima za negu kože jer su bogati negujućim supstancama. Ono što ih izdvaja od drugih kozmetičkih i higijenskih preparata je intenzivan miris koji mnoge osvaja...

Kako su nastali sapuni?

Sapuni se, u nama poznatom obliku, prvi put pojavljuju u Starom Rimu, gde su pravljeni od pepela i životinjskog loja. Poznato je da su u trećem veku pre nove ere ovakve komade sapuna koristli za pranje tela i veša. U Drevnoj Kini su sapune pravili od bilja i biljnih ulja, dok se sa sapunima od životinjske masti susreću tek u novije doba.

Proizvodnja sapuna procvetala je u Francuskoj u XV veku, kada se pojavio veliki broj zanatlija koji su se bavili upravo sapundžijskim zanatom. Njima se duguje i uvođenje kozmetičkih inovacija u proizvodnju sapuna, čime su oni sem higijenskih preparata postali i kozmetički. Najpre su u sapune uvodili lekovite trave, zatim biljna ulja, a potom i savršenije biljne ekstrakte.

Francuska je i danas jedna od zemalja koja je čuvena po svojim mirišljavim sapunima.

Tečni sapuni su nastali u XIX veku zamenom masti životinjskog porekla sa palminim i maslinovim uljem kao osnovom.

Čišćenje kože na prirodnoj bazi

Većina kvalitetnijih sapuna danas je na prirodnoj bazi, odnosno kozmetičke kuće se radije odlučuju za prirodne komponente. Čest sastojak kozmetičkih sapuna je med, kao i bademovo, kokosovo ili maslinovo ulje.

Svoje prelepe arome i efekte na koži duguju različitim cvetnim esencijama i biljnim ekstraktima poput magnolije, cveta trešnje ili orhideje. Kožu čine nežnom, mekom, glatkom i veoma mirišljavom. Neki od mirisa sapuna ostaju i satima na koži tela, pružajući osećaj svežine.

Sapuni u terapijske svrhe

Mnogi sapuni danas sadrže bioaktivne materije i organska biljna ulja koja imaju značajno mesto, ne samo u pranju kože, već i u tretmanu pojedinih stanja kože. Tako na primer određene sapune možete koristiti ako imate izrazito masnu kožu, crvenilo i akne. Drugi su pak namenjeni suvoj i osetljivoj koži sa rozaceom.

Sapuni sa kozjim mlekom su posebno popularni poslednjih godina jer su pokazali izuzetno dobru moć hidriranja i nege kože. Njihova hidratacija potiče od mlečnih proteina i masnih kiselina koje su bliske ljudskoj koži.

Mnogi sapuni namenjeni temeljnom čišćenju kože sadrže aktivni ugalj, belu i zelenu glinu ili ekstrakte morskih algi. Njihovim dužim korišćenjem koža se pročišćava zahvaljujući dubinskom delovanju pomenutih sastojaka.

Pojedini sapuni su kreirani kao deo anticelulitnog programa i sadrže ekstrakte bršljana, ruzmarina, kafe i drugih korisnih materija. Anticelulit sapun se može koristiti svakodnevno i treba da prethodi nanošenju anticelulitnih gelova.

Izaberite svoj sapun

Postoje sapuni namenjeni pranju ruku, zatim malo finiji namenjeni pranju celog tela i oni koji spadaju u finu kozmetiku, namenjeni tretmanu posebnih tipova kože lica i tela.

Dosta ljudi se pri izboru sapuna jednostavno vodi prema mirisu na koji žele da mirišu. Možete pronaći vrlo senzualne i retke mirisne note koje bude sva čula tokom kupanja. Tu svakako nema greške jer su sapuni, barem ovi koji su dostupni u prodavnici Bellissima, napravljeni od vrlo kvalitetnih sastojaka.

Sapun najpre birajte prema svom tipu kože. Kvalitetni sapuni, kao i drugi kozmetički preparati imaju podelu na one za suvu i osetljivu, masnu, normalnu i mešovitu kožu.

Ukoliko imate dilemu koji sapun da odaberete spram svojih potreba ljubazni prodavci iz prodavnice Bellissima će vam pomoći. Za sva pitanja i pomoć pri naručivanju pozovite telefon: +381 66 030 033.

Brend: Acca Kappa
Acca Kappa Calycanthus biljni sapun Acca Kappa biljni sapuni su napravljeni sa pastom dobijenom saponifikacijom čistih biljnih ulja. Ta pasta nastaje spajanjem strugotina i mirisa...
1.360 RSD
Cena sa PDV-om:1.133 RSD
Brend: Acca Kappa
Acca Kappa Green Mandarin biljni sapun Acca Kappa biljni sapuni su napravljeni sa pastom dobijenom saponifikacijom čistih biljnih ulja. Ta pasta nastaje spajanjem strugotina i mirisa...
1.360 RSD
Cena sa PDV-om:1.133 RSD
Brend: Acca Kappa
Acca Kappa White Moss biljni sapun Acca Kappa biljni sapuni su napravljeni sa pastom dobijenom saponifikacijom čistih biljnih ulja. Ta pasta nastaje spajanjem strugotina i mirisa...
1.030 RSD
Cena sa PDV-om:858 RSD
Brend: Moroccanoil
Moroccanoil Hand Wash sapun za nežni čišćenje ruku. Dostupan u više mirisnih nota. (Prilikom poručivanja označiti željenu mirisnu notu.) Arganovo ulje: izuzetno bogato tokoferolima (vitamin E), esencijalnim masnim kiselinama i antioksidansima, ovo prirodno ulje pomaže da se hidrira koža i dopr..
2.500 RSD
Cena sa PDV-om:2.083 RSD
Prikazuje se 1 do 4 od 4 (1 strana)